یزدفردا -احسان عابدی :ده سال پیش زمانی كه آیت ا... شاهرودی به ریاست قوه قضائیه منصوب شدند فرمودند «ما ویرانه ای را تحویل گرفته ایم».
قوه قضاییه 10 سال پیش به زعم ایشان ویرانه ای بود كه به دست شان سپرده شد. اگر یك ویرانه به شما تحویل بدهند، سه كار می توانید با آن انجام دهید. 1- آن را تعمیر و آباد كنید- 2- آن را به همان حالت نگه دارید و رها كنید-3- همان ویرانه را هم ویران تر كنید. آقای شاهرودی؛ به نظر شما در این 10 سال خشت روی خشت ویرانه گذاشته شد و آبادتر شد، یا به همان صورت نگه داشته شد؟ و یا نه! همان هم مخروبه تر شد؟
امسال آخرین سال ریاست آیت ا... شاهرودی بر قوه قضائیه است. قوه ای كه وظیفه ای سنگین و حساس، چه دنیوی و چه اخروی بر دوش دارد. پس از انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی نگاههای امیدوارانه به دستگاه قضایی زیاد بود و حضرت امام خمینی (ره) نیز بارها در زمان حیات مباركشان به این مهم اشاره فرمودند: «در دست قوه قضاییه همه چیز ملت است، جان مردم است، مال مردم است، نوامیس مردم است، همه در تحت سیطره قوه قضاییه است.» (صحیفه امام، ج 13، ص 111).
سال های اولیه انقلاب و سال های جنگ و بعد از آن به دلیل شرایط خاص جامعه (كه بعد از وقوع هر انقلابی طبیعی است) رسیدگی صحیح و سالم به مسایل كشور مشكل بود، اما با گذار از آن وضعیت امید زیادی به این قوه بود. اما متأسفانه عملكرد آن، به ویژه در طی 10 سال آخر، نارضایتی ها و انتقادات فراوانی را به همراه داشته است و اسف بار تر اینكه هیچ گاه هیچ مقامی در قوه قضاییه پاسخگوی انتقادات نبوده است.
گزارش جنجالی تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه
و واكنش تند مسئولان قوه
در پی انتقادات مكرر از قوه قضاییه، مجلس شورای اسلامی در دی ماه سال 1383 تحقیق و تفحص از آن را به تصویب رساند و با انتخاب اعضای هیأت به ریاست آقای كامران كار خود را شروع كرد. سرانجام پس از گذشت 3 سال در آخرین روز رسمی و علنی مجلس هفتم، این گزارش جنجالی در صحن علنی قرائت شد كه هم در داخل مجلس و هم در بیرون از آن واكنش های جنجال برانگیزتری را به همراه داشت. این گزارش پس از مدت ها كش و قوس به اصرار نمایندگان عضو هیأت، در آخرین جلسه مجلس هفتم در حالی قرائت شد كه 40 نماینده در اعتراض به نحوه قرائت آن، با سر و صدا مجلس را ترك كردند. در خارج از مجلس نیز مسئولین قوه قضاییه به شدت به انتشار گزارش واكنش نشان دادند و آن را دور از شأن مجلس هفتم و آقای حداد عادل خواندند! جالب صحبت های علیرضا جمشیدی سخنگوی قوه بود كه چرا هیأت تحقیق و تفحص به خدمات و نوآوری ها و شكوفایی های قوه قضاییه در 8 سال توجهی نكرده و فقط عملكرد آن را بااشتباه نقد كرده است! و یا اینكه چرا مجلس به جای تحقیق و تفحص، وقتی برای لوایح ما نگذاشته است.
حدود یك ماه بعد از قرائت این گزارش در مجلس ، در تاریخ 5/4/87 مسئولین قضایی كشور به مناسبت هفته قوه قضاییه دیداری با رهبر معظم انقلاب می كنند كه این دیدار حساس خیلی چیزها را مشخص كرد.
بخش آخر بیانات مقام معظم رهبری در این دیدار را شاید بتوان «آب سردی بر پیكره مسئولین قوه قضاییه» و لب كلام ایشان درباره وضعیت این قوه نامید، آنجا كه می فرماید: «بدتر از هر چیز این است كه در داخل دستگاه های مسئول، خدای نخواسته این عوامل مفسد بتوانند نفوذ كنند و آدم هایی را به رنگ خودشان دربیاورند و یا همكار خودشان كنند، كه این از آن چیزها بسیار مهم و فاجعه آمیز است باید قاطعیت و قدرت با آن – از هر نوعش- رو به رو شد و با آن برخورد كرد... خوشبختانه در این چند سال، خوب، كارهایی هم شده است، پیشرفت هم كرده ایم منتها به آنچه كه انجام گرفته است قانع نیستیم. وقتی فاصله خودمان را با وضعی كه مطلوب است، انسان ملاحظه می كند، می بیند كه هنوز باید خیلی حركت كنیم، خیلی باید بدویم... یعنی دستگاه قضایی كشور به مأمن و پناهگاه طبقات مظلوم كه از همه قشرها ممكن است باشند، تبدیل خواهد شد، كه تا كسی به كسی ظلم كرد یا خواست ظلم بكند، آن كسی كه مورد تعدی قرار گرفته است، به خود دلخوشی می دهد كه من می روم سراغ قوه قضاییه و رفع ظلم می كنم. این حالت باید بوجود بیاید. شما نگاه كنید ببینید این حالت امروز در جامعه هست یا نیست (!). اگر نیست بدانید كه باید بروید سراغش و این را تأمین كنید.»
جنبش دانشجویی و قوه قضائیه
سال ها پیش وقتی رهبر فرزانه انقلاب عدالتخواهی را مطالبه خود از جنبش دانشجویی بیان كردند ، یكی از دستگاه هایی كه مورد چالش دانشجویان قرار گرفت قوه قضائیه بود
تشكل های دانشجویی به هر طریق ممكن خواهان پاسخگویی مسؤلان قوه قضائیه به خصوص شخص آقای هاشمی شاهرودی بوده اند و البته در هر موردی با بی اعتنایی و گاه تحقیر دانشجویان مواجه شده اند. حتماً به یاد دارید تجمع تشكل های دانشجویی روبه روی قوه قضائیه را كه نسبت به عدم برخورد با پرونده حسین موسویان (جاسوس هسته ای) معترض بودند و نه تنها حتی یك نفر از مسولین محترم قوه در بین دانشجویان حاضر نشد بلكه گاردها و یگان های ویژه و ضربت و... نیروی انتظامی را به طرف دانشجویان گسیل دادند !
بارها تشكل های مختلف دانشجویی در دانشگاه ها،مسؤلین قوه قضائیه را برای پاسخگویی و ارایه توضیح در مورد تخلفات در موضوعاتی همچون شهرام جزایری ، پالیزدار، موسویان ، دانشگاه آزاد،فروش سؤالات كنكور، زمین خواری های كلان تخلفات مسؤلین و ... دعوت كرده اند،اما دریغ از حتی یك جواب كه ((نمی آییم)) !!
بارها نمایندگان تشكل ها در دیدار با رهبری از عدم پاسخگویی مسولین قضایی گله كرده اند و هر بار نیز رهبر معظم آنها را به حفظ روحیه عدالت خواهی و مطالبه گری و ادامه راه توصیه كرده اند و شاید به (در) گفته اند تا ((دیوار)) بشنود ، اما گویا ((دیوار)) ما محكم تر از این حرف هاست!
جناب آقای شاهرودی و سایر مسؤلان قوه قضائیه ! دهمین سال مدیریت شما براین قوه در حالی سپری می شود كه عدالت قضایی و فساد ستیزی نتوانست در این قوه استقرار یابد.
امیدواریم در این مدت باقی مانده پاسخی برای 10 سال عملكرد خود پیداكنید و این ویرانه را به ریاست جدید واگذار كنید.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 25,ژانویه,2025